Басматі рис (паковання 5 кг) - Шикарний у кулінарії, смачний із сортів Басматі саме цей, індійський чудової якості. Зернишки тонкі, цілі, довгі. Ароматний і корисний. Рис басмати — продукт з багатим складом і корисними властивостями. На основі крупи придумано безліч страв, багато хто з яких належать до індійська кухні.Назва рису Басматі походить з языка хинди и в буквально перекладається означає запашний.
100 грамів басмати містять 340 кілокалорій, 75 грамів вуглеводів і 9,5 грамів білка. Рис вирізняється низьким вмістом жиру. Калорійність вареної крупи падає майже втричі — до 130 ккал, що робить страви на основі злаку досить легкими.
В рисі також містяться такі елементи:
- Вітамін B9, що покращує ріст в дитячому віці.
- Амінокислоти, що трапляються в звичайному рисі, але в великих кількостях.
- Залізо, фосфор, калій і інші мінеральні речовини.
- Крохмаль, харчові волокна, вітаміни B, E містяться в невеликої кількості.
Вирізняється низьким вмістом холестерину та натрію
В відмінність від інших сортів рису, Басмати має глікемічний індекс проміжку 56-69, у зависимости от оброблення зерен. Цей показник характеризує крупу як продукт, рекомендований до Живленню людям з цукровим діабетом, оскільки у інших злаків ГІ вище.
Корисні властивості
Басматі надає такі позитивні ефекти:
- Забезпечує нормальну роботу шлунково-кишкового тракту завдяки кліткочці.
- Крохмаль допомагає підтримувати рівень цукру в крови.
- Елементи, що містяться, позитивно впливають на серці і підшлункову залозу.
- Високий вміст фосфору підтримує міцність кісток.
Правильне харчування з рисом Басмати допоможе зберегти вагу на потрібному рівні, але перед використанням продукту в якості основи харчування треба проконсультуватися з дієтологом.
Протипоказання і побічні ефекти
Басмати безпечний для живлення, але його треба вживати з обережністю особам з надмірною вагою, а також у разі закрепів і хвороб кишківника. Крупу не варто давати дітям до трьох років, а до 6 не рекомендується давати її частіше 3 разів на тиждень.
Готувати басматі дуже просто та досить швидко — необхідно тільки покласти рис у ємність із гарячою водою, додати трохи оливкової олії та дрібку солі. Проварити рис хвилин 5-10, після чого зняти з плити, і ще хвилин 20 дати постояти — тільки після цього страву можна подавати на стіл. Коли басмата готується, він збільшується лише в довжину. Це зумовлює його незвичайну форму в готовому вигляді. Водночас зерна рису зберігають аромат, цілісність і стають розсипчастими.
Дуже смачний, трохи підсолений варений рис сам є чудовим гарніром. Але посилити її смакові якості можна, наприклад, індійських кулінарів, які додають до страви всілякі спеції — куркуму, кмин, лимонний сік, перець, кокосова або кунжутна олія, маш або кінзу. Можна подавати рис зі свіжими або тушкованими овочами. Також басматі подають до м'яса: індички, курки, яловичини — це прерогатива європейської кухні.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Індія |
Вага | 5 кг |
Вид крупи | Ядриця (цільне зерно) |
Користувацькі характеристики | |
Вид рисовой крупы | Басмати |
- Ціна: 450 ₴